7 Tips Voor Sneller Succes Als Startende ZZP’er

Na lang wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt: Je wilt zzp’er worden. Zodat je zelf je werkuren kunt bepalen, wat je uurtarief is en vooral waar en wanneer je kunt werken.

Maar wat moet je daarvoor regelen en organiseren zodat je een vliegende start kunt maken?

In dit artikel 7 handige tips voor startende zzp’ers!

7 Tips voor startende ZZP’ers

1. Richt je op je kwaliteiten en specialiseer je daarin

Veel beginnende zzp’ers proberen zoveel mogelijk opdrachten aan te nemen om hun business lopend te krijgen. Logisch, je wilt tenslotte lekker ondernemen en je geld verdienen. Helaas wijken velen af van hun kwaliteiten om maar opdrachten binnen te halen.

Leg gelijk een goede basis en richt je op de kwaliteiten waar je goed in bent en specialiseer je daarin.

Ben je bijvoorbeeld een echte webdesigner? Ga dan niet ook logo’s en huisstijlen aanbieden. Zorg dat je zo goed mogelijk word in het maken van goede websites.

2. Kies voor een duidelijke doelgroep/markt waar je jouw diensten aanbied

Ook is het kiezen van een specifieke doelgroep of markt een tactische keuze die je succes zal versnellen. Zo is het makkelijker om jezelf te verkopen en hogere prijzen voor je diensten te vragen.

Je kunt er voor iedereen zijn of voor een selecte groep. Als je er voor iedereen bent zul je al snel op prijs moeten concurreren en dat betekent dat dit een weg naar beneden is. Door je te specialiseren in een specifieke doelgroep kun je de hoogst mogelijke kwaliteit leveren en word je hiervoor goed betaald.

3. Zorg voor een goede website

Een goede website voor een zzp’er hoeft niet moeilijk te zijn. Laat zien wie je bent, waar je goed in bent, wat je al hebt gedaan, wat je tarieven zijn en zorg voor meerdere contactopties.

Niets is vervelender dan een gebrek aan informatie of onduidelijkheid. Als een potentiele klant jouw website bezoekt moet het in een paar stappen duidelijk zijn of jij degene bent voor zijn/haar gewenste oplossing.

4. Neem een boekhouder

Veel startende zzp’ers doen in het begin zoveel mogelijk zelf, inclusief de boekhouding en belastingaangiftes. Wees slim en neem direct een goede boekhouder. Dit gaat je een hoop rust opleveren:

  1. Je boekhouding word goed gedaan
  2. Je aangiftes kloppen
  3. Een boekhouder weet vaak beter regelingen voor zzp’ers te benutten

5. Maak het niet ’te groot’ voor jezelf

We begrijpen natuurlijk dat het starten van een eigen bedrijf overweldigend en spannend kan zijn. Dat mag ook. Maar maak het niet te groot voor jezelf in je hoofd.

Als je dit wel doet krijg je snel last van stress, onzekerheid en zo vertraag je jezelf met actie nemen. Bekijk het dus gewoon zoals het is:

Jij bent ergens goed in en gaat dat tegen betaling uitvoeren voor anderen in plaats van dat je dezelfde taken ergens in loondienst zou doen.

6. Zet social media in voor je zichtbaarheid

Misschien denk je dat social media je niet gaat helpen bij je business zonder te adverteren. Wrong.

Door juist actief en zichtbaar te zijn op social media kun je snel en op een laagdrempelige manier connecten met anderen. Zo bouw je supersnel relaties op en kun je ook met weinig moeite potentiele klanten ontmoeten.

Instagram is populair voor ondernemers. Door regelmatig handige kennis te delen en ook te laten zien wie jij bent bouw je al een vertrouwde band op met je volgers. Hier komen vanzelf en op regelmatige basis nieuwe klanten uit!

7. Bouw een goed netwerk op

Een netwerk is goud waard. En dan bedoelen we niet zoveel mogelijk LinkedIn invites sturen en zo ‘netwerken’ met anderen.

Bouw relaties op en verbind met anderen die jij kunt helpen en andersom. Zorg dat je regelmatig contact hebt en dat je anderen zonder te vragen vooruit helpt. Zo bouw je slimme relaties op. En ga je ook vanzelf ontvangen van deze relaties in je netwerk!

Voeg jouw artikel toe op Kompozer

Plaats een reactie