Een Betere Nachtrust + Energieker Opstaan? 7 Tips!

Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven. De een kan met 6 uur per nacht prima functioneren terwijl de ander 8 uur nodig heeft. Toch is de duur van onze slaap niet het belangrijkste, het is vooral belangrijk dat de kwaliteit van je slaap goed is.

In dit artikel vind je 7 tips voor een betere nachtrust en waarmee je energieker opstaat.

7 Tips Voor Een Betere Nachtrust

1. Gebruik een avondritueel

Met een avondritueel breng je jouw lichaam in de slaapmodus. Hoe zo’n ritueel eruit ziet is aan jou: je kunt dit volledig vrij indelen.

Dit kan een simpele kop thee zijn een uur voor je naar bed gaat of een uitgebreider ritueel waar je jouw gedachten van je af schrijft, een korte meditatie doet en vervolgens je relax kleren aan doet.

2. Geen schermen een uur voor het slapen gaan

Deze tip is cliché maar mag absoluut niet ontbreken: gebruik een uur voor je naar bed gaat geen schermen. Het blauwe licht wat hier vanaf komt verstoort de aanmaak van melatonine, ook wel het ‘slaap stofje; genoemd.

3. Maak gebruik van hulpmiddelen welke de slaap verbeteren

Er zijn allerlei hulpmiddelen en producten beschikbaar om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Een populair product is de Wake-Up light. Hiermee kun je ’s ochtends de opkomende zon imiteren zodat je op een natuurlijke manier wakker word. Maar dat is niet het enige wat deze lamp kan..

De meeste Wake-Up lights hebben ook een stand om juist beter in slaap te vallen. In dit geval begint de lamp op een sterke stand en zal langzaam doven, alsof de zon ondergaat.

4. Houd je slaapkamer opgeruimd

Bij veel mensen is het een rommeltje op de slaapkamer. Als dat bij jou ook zo is geen zorgen, je bent dus niet de enige! 😉

Maar.. wist je dat een rommelige slaapkamer negatief effect heeft op je slaap? Dat klinkt misschien raar, maar hoe opgeruimder en schoner je slaapkamer is, hoe beter je slaapt. Houd je slaapkamer dus strak en opgeruimd.

5. Zorg voor de ideale temperatuur op de slaapkamer

Een andere factor die heel veel invloed op je slaapkwaliteit heeft is de temperatuur van de slaapkamer. Als het te warm is merk je dat je veel onrustiger slaapt dan normaal. En wanneer het te koud is merk je dit meestal ook (tenzij je hele dikke dekens hebt).

De ideale temperatuur ligt rond de 18 graden voor volwassenen. hiermee heb je doorgaans de beste kwaliteit slaap.

6. Hou vast aan vaste tijden om naar bed te gaan en op te staan

Als je op vaste tijden gaat slapen en opstaat zul je merken dat je veel energieker wakker word. Je lichaam zal na een week of 2-3 wennen aan deze tijden en ook elke dag rond dezelfde tijd moe worden. Na een paar weken word je zelfs een paar minuten voor de wekker gaat wakker. Dat is ook een stuk fijner dan dat gepiep ’s ochtends. 😉

7. En gebruik een ochtendritueel voor een energiekere ochtend

Het ochtendritueel is misschien nog wel belangrijker dan je avondritueel. Het is iets om naar uit te kijken en op je gemak je dag te starten. Zo ben je door de dag heen veel meer ontspannen en energieker.

Maak er een feest van voor jezelf. Doe waar je blij van word en neem hier de tijd voor (ook al moet je er bijvoorbeeld een half uur eerder voor opstaan). Het is het dubbel en dwars waard!

Voeg jouw artikel toe op Kompozer

Plaats een reactie